2015. november 12. 19:59 - Bajbars

Jó vásár a ló vásár..?

Biztosan minden olyan ember aki szereti a lovaglást, vagy szeret a lovak közelében lenni, és  nincsen saját lova, lovat szeretne venni. Minden este elképzeli, hogyan fognak nyargalni a a naplementében és milyen terepeket fognak menni pirkadattól napnyugtáig.

Azonban, vegyük szépen sorban, hogy mit is jelent a lótartás, és számoljunk el Önmagunkbban arról, hogy mi ezt tudjuk e vállalni. Fontos megjegyezni, hogy a ló nem egy autó vagy egy bicikli, amit ha éppen nem használsz, vagy éppen nincs kedved használni, betámasztod a sarokba és ott „elvan.”

 

Ez az írás azért fogalmazódott most meg bennem, mert sajnos az utóbbi időben nem annyit töltök és a foglalkozok a lovammal (Tatros), mint amennyit megkívánna vagy amennyit én szeretnék… (Köszi Máté és Dani a segítséget! J)

Az első és legfontosabb kérdés természetesen a tartás kérdése.

„Nekünk nagy az udvar elfér a ló..” – Igen, elfér és a legjobb barátja a diófa lesz?!

Gondoljunk bele abba, hogy az általunk szeretett egyedet, magányra ítéljük és bezárjuk. Mindig próbáljunk meg abba belegondolni, hogy amit a lovunk kiáll, mi azt hogyan viselnénk. Hogyan viselnéd te azt, ha csak 1 emberrel találkozhatnál és azzal is csak akkor ha az az egy ember szeretné? Nincsenek, társaid, egész nap a magány  az ami körülvesz.  Tehát az első és legfontosabb kérdés a tartás szempontjából az, hogy lenne, e másik ló, társaság a választotthoz.

 

Természetesen adhatjuk, bértartásba is kedvencünket, azonban szerinted, ha minden hétvégén lát, 2-3 órát még terepeztek, vagy míg a négyszögben lovagoltok téged fog gazdájának tekinteni? Számodra nem lenne teher? Képzeld el, hogy a gyerekedet beadod, egy intézménybe, ahol mindig csak hétvégére adják ki, mert akkor van rá időd. De a 7 napból ötön az óvónő (hívjuk így, és itt nem az óvódára célzok), az aki enni ad neki, játszik vele, segít a mindennapjaiban. Szerinted az a gyermek kit fog a szülőjének tekinteni? Szerinted a lovad kit fog gazdájának tekinteni?

 

A harmadik elhanyagolhatatlan és fontos kérdés a pénz. Van-e arra pénzed, hogy fenntartsd. A lovat nem megvenni drága, hanem fenntartani. A takarmány, az állatorvosi költségek, a kovács. Ezek mind mind állandó kiadások. Azonban még nem beszéltünk arról –isten ments-, hogy sürgős állatorvosi ellátásra szorul és ez komoly kiadással társul. Akkor mi lesz ha nincs rá pénz, és mondjuk nem lesz ki segítsen? Belehal, belenyomorodik?

 

 

Fontosnak tartom a mai világban, hogy átgondolt és felelős lótartók legyünk. A mi hobbink a lovazás, nem a ló hobbija az emberezés.

Kérlek, gondold meg azt, hogy mit és hogyan cselekszel, mert egy élő és érző lény életét veszed a kezedbe, és nem vagy Isten, hogy életet és halált ossz.11988213_10206308122559752_4867067515679421339_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyeregkapa.blog.hu/api/trackback/id/tr648074196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása