2015. szeptember 11. 14:57 - Bajbars

Maga a probléma..

Ma a XXI. században nem lehetséges életmódszerűen megélni azt az életet ami mondjuk 1000 évvel ezelőtt természetes volt. Persze, vannak kivételek, akiknek majdnem teljesen sikerül, minden tisztelem az övéké. Azonban a mai kor emberének a hagyományőrzés és ezen belül a lovas hagyományőrzés egyfajta hobbivá vált.

Elődeink a lónak szentelték mondhatni az életüket. A lótól függött az ember és az embertől a ló. Társak voltak, bajtársak. Kevés az a mai hagyományőrző lovas, akinél ilyenfajta kapcsolatot látok lovával. A mai napokban eluralkodott az amatőrizmus, és az apró csekély dolgok iránti fontossági érzet.(Talán nem is olyan apró és nem is olyan csekély dolgok ezek a lovaglás művészetében).
Már 9. századi freskóábrázolásokat látunk, ahol a ló lovasával valamilyen feladatot mutat be, jelen esetben egy ún.” iskolaállj” feladatot vagy egy iskolajármódot. De, hogy biztosra tudjak menni a példákkal, hadd említsem meg számomra a 16. század legnagyobb hadvezérét és lovasemberét, Zrínyi Miklóst. Számtalan szobor és korhű ábrázolás tanúskodik arról micsoda nagyszerű kiképző és lovasember hírében állt.

Azonban a mai világban majdhogynem teljesen kiveszett, legalábbis Magyarországon. Nem magasiskolai feladatokat kell elvárni elsősorban. Gondolok itt külső-belső elengedettségre, esetleg még arra is, hogy az a ló jelent esetben egy bemutatón, vagy csatajelenetben ne HAMIS lábra vágtázzon, teljesen feszes háttal, az egekbe emelt fejjel. A lovat fizikailag teljesen tönkreteszi a lovastól pedig megvonja a lovaglás élményét. Azonban az esetek nagy százalékában beesett hátú, szarvas nyakú, elengedettséget hírből sem ismerő lóról és lovasokról beszélünk.

Természetesen ki kell emelnem, hogy ez nem általánosítás, mert hál’ Istennek vannak szerencsére kivételek. De sajnos a nagy többségre vonatkozik.

Akit esetleg megbántottak szavaim és úgy érzi ez nem az Ő inge, ne vegye magára! Azonban a probléma jelen van, és megoldásra vár. A megoldás pedig egy olyan intézményesített lovaglás oktatás mely katonai alapokon nyugszik és felöleli majdnem az összes szakágat. Természetesen nem csak a lóról, hanem a katonai tevékenységbe is rálátást ad. 
Kiváló példakép szerintem az örkénytábori katonák.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyeregkapa.blog.hu/api/trackback/id/tr447778278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása